Skip to main content
search
0

Els pedòfils cometen els abusos perquè no tenen empatia, llavors, com els podrà ajudar el fet de participar en el “Grup de paraules”?

Les persones pedòfiles poden presentar múltiples distorsions cognitives, mecanismes de defensa…que els reforça el fet de cometre els abusos sexuals.
Minimitzen el dany que poden causar a la víctima, i normalitzen la seva atracció amb diferents justificacions.

Suport terapèutic especialitzat per desmuntar les distorsions cognitives

Precisament, el suport terapèutic especialitzat passa per ajudar-los a desmuntar aquestes distorsions cognitives, aprendre estratègies d’afrontament adequades, empatitzar amb la víctima…en ares d’evitar que abusin, o tornin a abusar, d’una/a menor.

Respecte al “Grup de paraules”, els criteris d’inclusió per a persones pedòfiles són:

  • Voluntarietat de participar en el “Grup de paraules”.
  • Presentar atracció sexual cap a infants i/o adolescents.
  • Reconeixement d’aquesta atracció sexual cap a infants i/o adolescents.
  • Trobar-se en tractament psicològic.
  • Disposar i acceptar que els/les conductors/es del “Grup de paraules” es coordinin amb el/la terapeuta de referència, si ho creuen convenient.

 

En relació a la manca d’empatia , davant la presència de possibles trets de psicopatia, caldrà la valoració amb l’instrument PCL-R, i serà excloent si la puntuació és alta.

Els pedòfils escoltin el relat de les víctimes

En relació al “Grup de paraules”, que els pedòfils escoltin el relat de les víctimes permet que connectin, de forma intensa, amb les conseqüències de l’abús sexual, i empatitzin amb el dolor i patiment de la víctima.
Aquest fet reforça la seva posició d’abstinència, o de no actuació.

Posar paraules al dolor i al patiment

El fet de posar paraules al dolor i al patiment, fa que no condemnem a les persones pedòfiles a viure en silenci la culpa, l’angoixa, i l’aïllament,  posant en risc, d’aquesta manera, als/les menors.
El tractament i l’acompanyament emocional del pedòfil és la forma d’abordar l’ASI des del seu origen, facilitant, que en el futur, hi hagi menys víctimes a les que s’hagi d’ajudar a superar els seus traumes.

Contribuint a evitar possibles abusos a menors

En relació a les víctimes, que observin el dolor que el seu relat desperta en els pedòfils participants, fa que experimentin un efecte guaridor, i ajuda a que empatitzin amb el seu patiment.
Allò que feia que se sentissin culpables, s’esvaeix o dilueix, i passen a comprendre, en essència, que la responsabilitat total de l’abús que van patir, és de la persona que va abusar d’ell/a en la seva infància.

També saber que a partir del seu relat, poden estar contribuint a evitar possibles abusos a menors, pot ser un mecanisme molt poderós d’empoderament per una víctima.