Skip to main content
search
0

Arrel del cas de Marc Dutroux a Bèlgica, que va arribar als titulars de tota la premsa, el terme pedofília s’ha utilitzat indegudament en la majoria de les notícies relacionades amb nens o adolescents. S’ha aixecat un tabú, s’han deslligat les llengües i ens diuen que es parla molt més sobre això. Però estem parlant d’això degudament?

Quan tenia 6 anys, vaig ser agredida sexualment amb violència extrema repetida fins als 14 anys. En lloc de destruir-me, aquesta desafortunada experiència es va convertir en una font d’energia. Sent una adolescent, vaig ser impulsada a treballar en això gràcies a l’ajuda espontània que li vaig donar a una nena víctima de violació. L’eficàcia de la meva primera missió va alimentar el meu desig d’ajudar a les víctimes, però també de prevenir que els nens sofrissin aquest flagel. Actuar sobre les causes va ser per a mi l’única solució viable per a protegir als nens.

En contacte amb la pedofília

Lluny de teories preconcebudes, en contacte directe amb la realitat dels temes d’abús sexual i pedofília, em vaig obligar a buscar solucions a les meves preguntes: Què és la pedofília? Qui són els pedòfils? Per què i com et converteixes en això? Podem prevenir l’aparició d’aquesta atracció cap als nens? O almenys, ajudar al fet que evolucionin?

Al llarg dels anys, a més d’ajudar a les víctimes, la relació d’ajuda amb centenars de pedòfils i/o agressors sexuals m’ha donat una millor comprensió del procés de prendre mesures cas per cas. Oberta a lliçons informals d’acció concreta i efectiva vaig dedicar el meu temps per més de 30 anys abans de la creació de l’associació Ange Bleu a França, la qual cosa em va permetre realitzar aquesta observació que considero essencial: la pedofília generalment apareix molt primerenca i sovint precedeix, si hi ha, al primer abús. Tot aquest coneixement m’ha servit com una base de dades perquè els pedòfils puguin controlar els seus impulsos i prevenir el primer pas a l’acte, sovint impredictible.

Un pas més enllà

Prevenir la reincidència no em bastava, per tant, més enllà d’accions posteriors, repressió, presó, enduriment de les lleis: què es pot fer per a intentar prevenir el primer acte en pedòfils? Quins són els mitjans a implementar per a actuar aigües amunt? La demonització i l’estigmatització tendeixen a afeblir a l’individu, en congelar-lo en les seves atraccions pedòfiles i tancar-lo en el seu silenci. Des del principi vaig comprendre que, per tant, aquestes no són solucions per a la protecció dels nens i que ajudar als pedòfils que sofreixen també significa evitar possibles víctimes.

El llibre

Amb aquest llibre, volia: oferir a les víctimes l’oportunitat de sortir de l’entorn de victimització i passar pàgina; i oferir a pedòfils abstinents, pedòfils passius, delinqüents sexuals convictes detinguts o alliberats, addictes al material d’explotació sexual infantil, eines per a trobar solucions adaptades. Amb aquesta guia, volia treballar cap a una major humanitat i una millor prevenció de l’abús sexual de nens. Donat l’interès que el meu mètode ha despertat en les universitats i altres institucions, així com l’efectivitat que ha demostrat, he conceptualitzat el meu enfocament per a omplir un buit. En particular, explico com funcionen els meus grups de paraules, cada vegada més recomanats en teràpia. Aquest és un llibre que reflecteix el meu mètode pioner i que vull compartir amb els professionals, el públic en general i les persones motivades a desenvolupar aquest mètode, com l’associació que jo mateixa presideixo, l’Ange Bleu, qualsevol que sigui el país, la cultura o la religió.

JUNTS POSEM PARAULES AL SILENCI. RETORNEM ALS NENS EL SEU SOMRIURE.

Leave a Reply