Skip to main content
search
0

INTERVENCIÓ LEGAL EN CAS DE VIOLÈNCIA SEXUAL INFANTIL

El passat 17 de desembre 2022 vam comptar amb la primera edició de la formació online de la Sònia Ricondo, advocada i assessora especialitzada en violències.

És, a més, graduada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en l’exercici de l’Advocacia. Treballa en el despatx jurídic Nèmesi Advocades i Assessores, especialitzat en Dret Penal. És responsable de la comissió de violència de l’Associació Dones Juristes i, membre de la comissió de Dones de “l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona”.

S’encarrega de defensar els interessos de les dones i infants que es troben en situacions de violències sexuals i masclistes. Actualment, exerceix com assessora Jurídica en diverses fundacions, serveis i espais i compta amb una àmplia experiència com a formadora.

En la formació es van parlar sobre punts molt importants, tant teòrics com pràctics: ens va explicar quins són els protocols de detecció i actuació a Catalunya, què és la prova preconstituïda, què és la síndrome d’alienació parental, quins són els drets de les víctimes, canvis en la legislació i el concepte de consentiment, ens va explicar què hem de fer quan ens assabentem que un infant està patint algun tipus de violència sexual, on trobar informació i recursos dels quals podem disposar en situacions de violència sexual i recomanacions en el moment de posar una denúncia. 

Saps com d’actuar davant d’un cas de violència sexual infantil?

És important tenir en compte que tots els ciutadans i les ciutadanes tenim el deure de denunciar quan som coneixedors/es que s’està perpetrant algun acte de violència sexual.

No només els majors d’edat el tenim, sinó que els menors també poden anar a denunciar sense la necessitat d’anar acompanyats d’un adult. I, en cas de no estar segurs de si s’estan o no perpetrant, és recomanable contactar amb especialistes en l’àrea i que ens assessorin sobre com procedir.

Quant a la prova preconstituïda, és la primera declaració que fa el menor d’edat davant d’una figura jurídica que prevé que l’infant hagi de declarar múltiples vegades.

Amb aquesta prova es tracta de minimitzar a un de sol el nombre de declaracions que ha de fer l’infant, per tal que l’exposició d’aquest al llarg del procediment penal, sigui el menor possible.

Això permet reduir l’impacte traumàtic que es pot derivar del qüestionament constant per part dels diversos professionals que intervenen en el procés. Aquesta estratègia ajuda a reduir la victimització secundària, un tipus de violència institucional que pot ser causada per falta de formació específica dels intervinents, falta d’investigació, etc. 

Les lleis de protecció a la infància i a l’adolescència

Darrerament, en les lleis que regulen els delictes contra la llibertat sexual, hi ha hagut diversos canvis. L’última actualització despenalitza l’abús sexual per considerar-ho tot una agressió sexual.

Algunes sentències estan sent revisades perquè la nova llei els afavoreix, tot i que ja s’està donant resposta oficial a aquests casos i hi estàn treballant. 

En els darrers anys, un altre canvi que hi ha hagut és en la Llei Rhodes, on s’amplia el termini de prescripció (la data de caducitat dels delictes). Si la víctima és menor d’edat, el termini de la prescripció es contarà a partir del 30è aniversari de la persona que ha patit l’agressió. A partir d’aquí, seran vint o quinze anys en funció de la pena màxima assenyalada. I es prohibeix l’ús del concepte d’alineació parental.  

Pel que fa a com s’entén el consentiment, queda establert que només hi ha consentiment quan aquest s’ha manifestat lliurement mitjançant actes que expressen de forma clara la voluntat de la persona. 

Com vam poder aprendre entre els drets de les persones víctimes, trobem:

  • Assistència jurídica gratuïta pública a menors d’edats de víctimes d’agressió o maltractament familiar, independentment dels recursos econòmics de la família, el judici sense públic. 
  • L’acompanyament del menor per una persona de la seva elecció durant les diligències en les quals aquest ha d’intervenir. 
  • Poder intervenir a través de les TICS sense haver de personar-se a la sala de visites. 
  • Tenen dret a la prova preconstituïda. 
  • En cas que la sentència sigui denúncia falsa o simulació del delicte, hauran de reemborsar, amb interessos, les ajudes econòmiques rebudes. 
  • També hi ha l’opció de sol·licitar informes, tant per part dels progenitors, com els tutors legals o l’interessat/ada, per tal de poder sol·licitar ajudes econòmiques socials, per poder reactivar un procediment judicial arxivat entre altres usos. En aquest sentit, es recomana que a l’hora d’interposar una denúncia, es pugui anar acompanyat/ada d’una persona propera i de confiança, rebre intervenció sanitària i metge forense com també suport psicològic, i no generar expectatives. 

Si t’has quedat amb ganes de saber més coses o de respondre preguntes com:

  • Què és el SAP?
  • Com poder obtenir justícia pública?
  • I d’altres qüestions molt interessants…

 No et pots perdre la propera formació que s’impartirà els dies 21 i 22 d’abril del 2023!

Agraïm l’assistència i participació a totes les persones que es van inscriure, i a la Sònia per la valuosa informació que ens va aportar. 

Leave a Reply